Historische patroonstijlen

Voor het ontwerpen van dessins laat ik mij graag inspireren door de rijke historie van verschillende patronen en kunststijlen uit voorgaande eeuwen en andere culturen. 
Zo bezocht ik laatst een inspirerende locatie met een interessante geschiedenis: landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik, Utrechts buiten. Geniet mee van deze prachtige locatie met bijzonder oud erfgoed.

Landhuis Oud Amelisweerd

Historische behangsels
In het landhuis zijn nog bijna 250 jaar oude historische behangsels te bewonderen waaronder authentiek Chinoiserie behang. Deze behangsels sieren de muren van het landhuis tot de dag van vandaag. Oud Amelisweerd is nog een van de weinige plaatsen waar Chinees behang uit de periode 1750-1770 op de originele locatie te bewonderen is. Het behang is volledig met de hand geschilderd in China en daarna verscheept naar Nederland. 

Oud Amelisweerd Chinoiserie

Chinoiserie vogels

Chinoiserie
Chinoiserie is een artistieke stroming waarbij een kunstvoorwerp of gebouw in Chinese stijl wordt vervaardigd. Verbeeldingsvolle en poëtische ideeën over China worden weerspiegeld op keramiek, textiel en kunstvoorwerpen. Chinoiserie werd in de zeventiende eeuw voor het eerst naar Europa geïmporteerd door de Britse Oost-Indische Compagnie. Het behang was gebaseerd op de geverfde zijden wandkleden die sierden bij de Chinese elite, want zelf gebruikte zij geen behang als wandbekleding in huis. Desalniettemin waren de Chinezen kunstige papierfabrikanten en produceerden zij de Chinoiserie als behang alleen voor de Europese markt. In de achttiende eeuw is er veel behang geproduceerd met Chinese motieven en beleefde de Chinoiserie stijl zijn hoogtepunt. Bijna iedere kunstvorm werd erdoor beïnvloed.

360° rond 
Chinoiserie was het eerste behang ter wereld dat niet als een repeterend patroon werd gemaakt, maar bestond uit een grote afbeelding met een aantal scènes.
De wandbekleding werd 360° in de ruimte toegepast voor een majestueus effect. Levendige afbeeldingen van bloemen en vogels vormden prachtige decoratieve taferelen. 
Van oudsher werd Chinoiseriebehang toegepast in slaapkamers, zit- en eetkamers en ontvangstkamers voor gasten.

Oud Amelisweerd

Chinoiserie birds

Chinoiserie heeft een prachtig erfgoed, is mooi en tijdloos en past in deze tijd bij iedere bouwstijl. Tegenwoordig zijn er mooie op Chinoiserie geïnspireerde wandbekledingen op de markt. Wil je echt traditioneel handgeschilderde Chinoiserie, dan behoord deze stijl net als de klassieke ontwerpen uit de achttiende eeuw, tot de behang couture. 
Het behang komt pas echt tot leven als je het in de hele kamer toepast. Deze wandbekleding combineert mooi met stoffen met rijke dessins voor een extravagante look.

Chinoiserie behang Oud Amelisweerd

Een stukje geschiedenis van het landhuis
Het landhuis is gebouwd in de 13e eeuw en verwoest in 1672. In 1770 werd het landhuis Oud-Amelisweerd herbouwd als zomerverblijf en is sindsdien in het bezit geweest van vele eigenaren. De beroemdste eigenaar was Lodewijk Napoleon, koning van Koninkrijk Holland en het jongere broertje van Keizer Napoleon Bonaparte. Tijdens zijn regeringsperiode (1806-1810) woonde hij in 1808 slechts een aantal dagen op Amelisweerd. Na ruim één jaar verkocht koning Lodewijk zijn bezitting aan Jan Pieter van Wickevoort Crommelin.

Landhuis Oud Amelisweerd chinoiserie

Deze historische buitenplaats behoort tot de top-100 van de rijksmonumenten in Nederland en dient tegenwoordig als museum. Het landhuis is omringd door prachtige parkbossen, weides en boomgaarden. 

Wanneer je de drempel over stapt, heb je het gevoel alsof je uit een tijdmachine bent gestapt. Een bezoek aan het landhuis en wandeling door het landgoed is zeer de moeite waard.

 


 

 

© 2020 - 2023 Days of Bloom | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel